DEBATNI TURNIR NA GIMNAZIJI CELJE CENTER
22. oktobra je na Gimnaziji Celje center potekal prvi srednješolski debatni turnir v šolskem letu 2011/2012. V zgodovino se je zapisal kot eden največjih turnirjev v zgodovini slovenskega debaterstva. Turnirja se je udeležilo 170 dijakov iz celotne Slovenije. Debatirali smo na trditev: »Ukinimo človeške posadke v vesoljskih odpravah«. Litijski debaterji smo debatiraliv  angleškem in slovenskem jeziku. Ekipa v sestavi Simon Aleksič, Tin Troha in Rok Drnovšek je na angleški debati zasedla odlično tretje mesto, Mojca Juteršek pa je bila razglašena za drugo najboljšo govorko angleškega dela turnirja, Jan Starc je bil šesti najboljši govorec na slovenskem delu turnirja. Za debaterje prvih letnikov je bil to prvi turnir sploh, za ostale pa prvi v tem šolskem letu in vsi smo se odlično odrezali.

DEBATNI TURNIR NA RAVNAH NA KOROŠKEM
»S stališča višje ekonomske družbene formacije se bo privatna lastnina zemlje posameznih individuov zdela prav tako nesmiselna kot privatna lastnina človeka po drugem človeku. Niti cela družba, narod, pa niti celo vse istočasne družbe skupaj niso lastniki zemlje. So le njeni posestniki, jo le uživajo in jo morajo kot boni patres familias [dobri družinski očetje] izboljšano zapustiti prihodnjim generacijam.« (Marx v tretjem delu Kapitala, 1973)
Zadnje čase veliko pozornosti namenjamo recesiji in gospodarski krizi ter razpravljamo o ukrepih, s katerimi bi ponovno zvišali življenjski standard vseh državljanov. Prav tako dajemo vedno večji pomen reševanju ekoloških problemov in mnogi znanstveniki trdijo, da je dandanašnji kapitalistični življenjski slog pri škodljivih vplivih na okolje zelo pomemben dejavnik.
Tako smo tudi debaterji Gimnazije Litija odšli na Ravne na Koroškem, kjer smo v slovenskem in angleškem jeziku debatirali na temo »Kapitalizem je največji sovražnik ekologije«. Debatnega turnirja se je udeležilo 36 srednješolskih ekip iz cele Slovenije, od tega 13 v angleščini.
Intenzivne priprave in delo v poznih popoldanskih urah so obrodili sadove in tako smo domov prinesli kar nekaj priznanj. V angleški debati je ekipa v sestavi Petra Komat, Mojca Juteršek in Rok Drnovšek osvojila odlično drugo mesto, na slovenski debati je ekipa prvih letnikov v sestavi Amir Alibabič, Erik Klinc in Primož Černe zasedla prav tako odlično tretje mesto. Poleg tega je bila Mojca Juteršek najboljša govorka angleškega dela turnirja, medtem ko je Marko Firm zasedel 4. Mesto med individualnimi govorci na slovenski debati.

MEDNARODNI DEBATNI TURNIR V LJUTOMERU
Na mednarodnem debatnem turnirju v Ljutomeru je poleg treh naših sodelovalo še 41 ekip iz 9 držav, in sicer iz Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Madžarske, Romunije, Španije, Turčije in Velike Britanije. Vsi debaterji so v rednem delu turnirja sodelovali v šestih debatah. Teme treh debat so bile znane že pred turnirjem , teme preostalih treh pa so debaterji izvedeli šele uro prep začetkom debatnega kroga. Vse debate so potekale v angleščini.
Vse tri ekipe z Gimnazije Litija so se zelo izkazale – ekipa »Litija B« (Klemen Škarja, Gal Mavretič, Tilen Tršelič) je zmagala dve debati; ekipa »Litija C« (Jan Starc, Erik Klinc, Lara Jerkovič) je kljub temu, da so bili prvič na večjem turnirju, presenetila s tremi zmagami; izkušena ekipa »Litija A« (Rok Drnovšek, Mojca Juteršek, Petra Komat) pa je zmagala kar 4 debate in se zaradi visokega števila točk uvrstila v četrtfinale, se prebila skozi polfinale in prišla do finala, kjer so debatirali proti ekipi »Druga Maribor A«.
Tudi tokrat se je ekipa »Litija A« izkazala z izvrstno argumentacijo svojih stališč in prepričljivimi govori ter zmagala finalno debato Mednarodnega debatnega turnirja v Ljutomeru. Tako so se ponovno vrnili v Litijo kot zmagovalci turnirja.
Izvrstna debaterka Mojca Juteršek si je poleg ekipne zmage na turniju prislužila tudi naslov druge najboljše govorke. Tokrat jo je kljub hudi konkurenci med govorci premagal le Romun Andrei Olaru.

DEBATNI TURNIR NA GIMNAZIJI LITIJA
V decembru smo bili gimnazijci Debatnega kluba Litija gostitelji srednješolskega turnirja v debatiranju. Turnirja se je udeležilo 36 ekip iz celotne Slovenije. Vse debatne trditve so bile impromptu, torej ne vnaprej pripravljene. Debatirali smo na trditve: “Prepovejmo oglaševanje, ki temelji na stereotipih o moškem in ženskem spolu”; “Podjetja bi morala imeti pravico, da ne zaposlijo kadilcev”; “Podpiramo gibanje Okupirajmo Wall Street”.
Debatni klub Litija je bil ponovno zelo uspešen, saj je na slovenskem delu turnirja ekipa »Litija H« (Jan Starc, Erik Klinc, Lara Jerkovič) dosegla odlično 1. Mesto in zmagala slovenski del turnirja. Ekipa »Litija A« (Rok Drnovšek, Mojca Jutršek, Petra Komat) pa je na angleškem delu turnirja dosegla prav tako odlično 2. mesto.
Uspešni smo bili tudi pri uvrstitvah med najboljše govorce turnirja – na slovenskem delu je Lara Jerkovič dosegla drugo mesto, Jan Starc tretje, Nika Šepec četrto, Erik Klinc šesto. Na angleškem delu pa so se med najboljših 10 govorcev uvrstili Mojca Juteršek z drugim in Petra Komat s šestim mestom. Vsi naši debaterji so se izkazali z izvrstno argumentacijo svojih stališč, kar so dokazali tudi z izjemnimi rezultati.

DEBATNI TURNNIR V LENDAVI
V soboto, 28. januarja 2012, smo se debaterji Gimnazije Litija odpravili na debatni turnir v Lendavo. Tam smo se udeležili srednješolskega debatnega turnirja, ki je potekal na Dvojezični srednji šoli Lendava. Tokrat smo argumentirali, zakaj bi morali Romi voliti svojega poslanca v parlament tako kot italijanska in madžarska manjšina. Čeprav je bila tema resna, smo se zelo zabavali, sklepali nova poznanstva in se naučili marsikaj novega, obenem pa smo bili tudi precej uspešni. V finalu, ki je potekal v lendavski sinagogi, se je namreč ekipa Rok Drnovšek, Mojca Juteršek in Petra Komat pomerila z debaterji II. mariborske gimnazije in s prepričljivimi argumenti prepričala sodnike, da si zasluži zmago. Ekipa Jan Starc, Erik Klinc in Lara Jerkovič se je uvrstila na tretje mesto, saj je prav tako zmagala vse tri debate. Tudi med desetimi najboljšimi govorkami in govorci je bilo slišati imeni litijskih debaterk. Mojca Juteršek je namreč pometla z vso konkurenco (med približno 100 debaterji) in osvojila prvo mesto, Petra Komat pa je bila peta.

(Skupno 182 obiskov, današnjih obiskov 1)