Pogosta vprašanja

V: Kako naj se odločim, ali izbrati osnovno ali višjo raven pri matematiki?

O: V pomoč bo morda Excelova preglednica s simulacijo rezultata. Vpišite točke, ki jih pričakujete pri vsaki izpitni poli posebej in preglednica vam izračuna točkovno oceno glede na lestvico, ki je veljala pri maturi 2013.

V: V spomladanskem delu mature sem odpisal esej, nato pa se nadaljnjih izpitov v spomladanskem delu nisem mogel udeležiti zaradi popravnih izpitov. Ali moram jeseni še enkrat odpisati esej ali pa se mi ta del prizna?

O: V jesenskem delu je potrebno esej še enkrat odpisati.

V: Ali si lahko izberem matematiko, angleščino in nemščino na višjem nivoju?

O: Ne. Na višji ravni lahko opravljate le tri predmete, od katerih je slovenščina že avtomatsko izbrana. Tako lahko izberete le še dva od naštetih.

V: Imam opravljeno poklicno maturo in sem bil pri opravljanju petega predmeta (maturitetnega predmeta) neuspešen. Ali ga lahko opravljam še enkrat?

O: Peti predmet lahko poklicni maturantje opravljajo neomejenokrat, pri tem ga lahko iz roka v rok tudi spreminjajo.

V: Imam opravljeno splošno maturo in sem v naslednjem roku izboljševal oceno dveh predmetov. Ali lahko v naslednjem roku izboljšujem še ostale tri predmete?

O: Ne. Izboljševanje je pravica, ki jo po 70. členu Pravilnika o splošni maturi lahko izkorisite le enkrat v dveh letih po opravljeni maturi.

 

(Skupno 321 obiskov, današnjih obiskov 1)