V terminu od 23. do 27. 4. 2018 smo Nina Jelen, Klara Šparlek, Leon Ciglar in profesor fizike Marjan Grilj obiskali raziskovalno postajo za dijake v Petnici (Srbija). S tridesetimi dijaki iz Maribora, Celja, Ljutomera in Novega mesta smo se udeležili izobraževanja v sklopu projekta RaST, ki ga organizira Druga gimnazija Maribor. Petdnevni program je obsegal predavanja in eksperimente s področij fizike, elektrotehnike, astronomije, kemije, arheologije, geologije in biologije. Izobraževanje je potekalo v angleškem in srbskem jeziku, saj so nas poučevali študenti iz Srbije, natančneje iz Beograda.

V znanstvenem centru, odmaknjenem od velikih mest, v katerem je lahko nastanjenih 170 mladih raziskovalcev, so na voljo dobro opremljeni laboratoriji, najsodobnejša tehnologija in na splošno okolje, ki je izjemno primerno za raziskovanje. V veliko veselje nam je bilo, da smo bili lahko del tega tudi mi. V tem kratkem času smo spoznali praktično in teoretično raziskovanje, ki ga naš učni sistem ne zavzema, imeli stik z bodočimi znanstveniki in spoznali nadarjene vrstnike iz Slovenije.

Mislim, da so takšni projekti koristni, saj spodbujajo mlade k raziskovanju, in upam, da se bo tudi v Sloveniji v prihodnosti razvil kak znanstveni center, namenjen mladim.

Leon Ciglar

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)